Drukuj
Kategoria: Archiwum
Odsłony: 3838

karp2013 plakatW dniach 20-21 września br. w ramach gminnej imprezy "DNI PRZYRODY W SERCE STAWÓW", włączonej do programu Dni Karpia 2013, odbyły się trzy sportowe wydarzenia: "Bieg Baryczan po grobli”, „II Marsz po karpia” oraz „II Mistrzostwa Milicza w grillowaniu karpia”, których organizatorem byli OSIR Sp. zo.o. i Gmina Milicz.

1.    Bieg Baryczan po grobli odbył się na w formie sztafety 5 x po 200 m, zaś w kategorii Open – na całej długości grobli, a więc 1832 metrach. Wzięli w nim udział uczniowie szkół gminnych w trzech kategoriach: szkoły podstawowe, gimnazja i kat. Open. W sumie wystartowało 64 osoby. Uczestnicy marszu otrzymali smycze z logo Dni Karpia oraz znaczki z logo marszu, ufundowane przez OSiR. Wręczenia przepięknych pucharów z karpiem biegaczom dokonali burmistrz Paweł Wybierała oraz sołtys Rudy Milickiej Krystyna Patalas.

Marsz po Karpia2013 button2.    Trasa II Marszu po karpia – Marsz Nordic Walking biegła od Nowego Grodziska – groblą między stawami, do parkingu w Rudzie Milickiej – ok. 5 km, gdzie odbywał się „Festyn odlotu ptaków”. Uczestnicy marszu wyruszyli w sobotę o godz. 16:30, by w okolicach godz. 17:45 dotrzeć na linię mety. Wszyscy uczestnicy – uczniowie ze szkół gminnych i osoby indywidualne – otrzymali oznakę uczestnictwa w marszu zaś na linii mety czekał ciepły poczęstunek: zupa rybna i grillowane kiełbaski, ufundowane przez organizatorów. W tej imprezie udział wzięło blisko 100 uczestników. Mimo iż impreza była organizowana z dala od Milicza, na linię startu w Nowym Grodzisku zjechali również uczestnicy marszu Nordic Walking i rowerzyści.

grillowanie karpia button3.    O godz. 16:30 na parkingu przed Rudą Milicką gdzie usytuowano główną scenę i festyn z okazji "Dni przyrody w sercu stawów" organizatorzy rozpoczęli zmagania w „II Mistrzostwach Milicza w Grillowaniu Karpia”. Do tej dość nietypowej rywalizacji przystąpiły trzy zespoły. Regionalną Kuchnię Barycką reprezentowały panie: Dorota Witkowska, Beata Kołcz, drugi zespół utworzyły panie: Natalia Witkowska i Ewa Boratym z Borzęcina k/Żmigrodu. Trzecią zaś Państwo Mirosława i Władysław Dajczman z Milicza. Wszystkie drużyny miały za zadanie przygotować i upiec na grillu karpia według swoich upodobań. Do dyspozycji otrzymały wypatroszone karpie i wszelakie przyprawy. Nad całością zawodów w wyłonieniu Mistrza w grillowaniu karpia czuwała powołana komisja w składzie: v-ce burmistrz Henryka Skrzynecka, sołtys Rudy Milickiej Krystyna Patalas, dyrektor Ośrodka Kultury Edyta Jachimowska, przedstawiciel Tygodnika Milickiego – Robert Wyrębek, zaś organizatora spółkę OSiR reprezentowała prezes Stowarzyszenia Dolina Baryczy – Zofia Pietryka. Mistrzem grillowania karpia w 2013 roku została drużyna z Borzęcina panie Natalia Witkowska i Ewa Boratym.  Zwycięzców uhonorowano wręczeniem nagród (patelni grillowych, patelni wok i pamiątkowych kubków z logo gminy), po czym na scenie głównej festynu w Rudzie Milickiej ton nadawał Dj Robo.